Arduino' yu Yakından Tanıyalım
- Furkan Torun
- September 21, 2021
- 0 Yorum
Açık kaynak kodlu yazılım ve donanıma sahip bir mikrobilgisayar kartıdır. Baş tasarımcılarının (Massimo Banzi ve David Cuartielles) İtalyan olmaları nedeniyle cihazın adı da doğal olarak İtalyancadan seçilmiştir. Arduino kelimesi “Sıkı arkadaş” anlamına gelmektedir. Açık kaynak olduğu için çok sayıda farklı yetenek ve farklı seçeneklerde Arduino kart bulunmaktadır. Arduino kartları temel olarak Atmel mikroçipleri, özellikle Atmega328 veya Atmega168, üzerine kuruludur.
Her kartın farklı yapısı olmakla birlikte en çok kullanılan kart olan Arduino UNO yu ele alacağız. Orjinal kartın biraz tuzlu olmasından dolayı genellikle bu alana yeni başlayanlar CH340G klon kartı tercih etmektedirler.
Temel Özellikleri
14 adet dijital giriş/çıkışı vardır.
Bu çıkışlardan 6 tanesi PWM çıkışı olarak kullanılır.
Bunun yanı sıra, 6 adet analog giriş vardır.
Atmega328 işlemcisi kullanır.
Aşağıda orjinal arduino'nun temel yapısı görülmektedir.
Gelin bir de klon versiyonuna bakalım.
İkisi de aynı görevleri yerine getirebiliyor. Sadece kontrolcüleri farklı.
Zengin bir kütüphane desteği olması sebebiyle ileri teknolojileri destekler Arduino programlamada C/C++/ Java tabanlı bir dil kullanmaktadır. Hem donanımı hem de yazılımı açık kaynaklıdır. Fiyatı ucuzdur. USB, Bluetooth gibi evrensel iletişim tekniklerini kullanabilmektedir Motor, LCD Ekran, Röle, Sensör gibi birimler karta kolay entegre edilebilmektedir. İşlemci ile veri giriş çıkışları kolaylıkla sağlanabilir. Bu ise, serigrafi ile kart yapma ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır. Labview, Matlab ve Simulink gibi farklı platformlarda kullanılabilmektedir.
Hemen onu da anlatayım. İlk olarak bu linkten hangi işletim sistemini kullanıyorsak onu seçerek dosyayı indiriyoruz. Ardından programı bilgisayarımıza kuruyoruz. Programı ilk açtığımızda karşımıza böyle bir ekran gelmekte.
Araçlar>Kart>Arduino Uno seçeneğini seçiyoruz.
Arduinomuzu bilgisayarımıza bağlıyoruz. Ardından bu linkteki dosyayı indiriyoruz. Arşivi klasöre çıkartıyoruz Çıkarttıktan sonra içindeki dosyayı çalıştırıyoruz ve ardından "INSTALL" butonuna basıyoruz.
İşlem tamamlandı! Şimdi de kablomuzu çıkartıp tekrar takıyoruz.
Ardından editörümüze geri dönüyoruz Araçlar>Port>"Hangi com portu gözüküyorsa onu seçiniz."
Portu bulamıyorsanız başlat menüsüne sağ tıklayıp aygıt menüsünü açalım.
Görüldüğü üzere cihazımız COM3 portunda. Şimdi de aygıtın çalışıp çalışmadığını anlamak için basit bir uygulama yapalım Dosya>Örnekler>01.Basics>Blink seçiyoruz.
Sol üstten kontrol et diyelim ve ardından yükle tuşuna basalım.
Görüldüğü üzere programımız sorunsuz çalıştı.
Bir sonraki yazımızda tekrar görüşmek dileğiyle...
Gelişmelerden daha hızlı haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edin.