Java

JAVA Programlama Dili Tanıtım ve NETBEANS + JDK 8 Kurulumu

Programlamaya başlamadan o dilin nerelerde ve nasıl kullanıldığını bilmek hem ileri bakış açımızı hem de ilerlediğimiz yolu görmeye yarayacaktır. Bu yüzden kodlamadan bunları bilmekte fayda vardır.

1995 yılında kullanıma açılan JAVA, günümüzde hemen hemen her alanda etkin olarak kullanılmaktadır. Şöyle ki oyun programlamadan gömülü sistem programlama, elimizdeki telefon uygulamalarından web sitelerine her alanda görmek mümkündür. Hatta TIOBE verilerine göre popüler dillerin geçtiğimiz senelerin birinci sırasında yer almaktaydı.

 

Fakat her bir canlının yaşam döngüsü gibi, her dilin popülaritesinin de bir ömrü vardır. Yani şuanda bu enler listesinde gördüğümüz dillerin bazılarını belki bir gün asla adını duymayacağız. Konumuz JAVA' ya dönecek olursam çıktığı günden bu yana her zaman enler listesinde yerini almıştır.

Gelelim Dersimize...

Öncelikle kullanacağımız programları indirmeliyiz. Yeni versiyonları bulunsa da bizler JDK 8’i kullanacağız. Tabii güncel JDK' da kullanabiliriz. Temel kısımları her sürümde aynıdır. Fakat yeni sürümlerle birlikte yeni kütüphaneler eklenebileceğini ve de eski kütüphanelerin çıkarılabileceğini unutmamakta fayda var. Örneğin Applet, JDK 8 den sonraki sürümlerde bulunmamaktadır. 

“JDK; yazdığımız programları bilgisayarın anlayacağı dile çeviren bir ara uygulamadır.”

Bizlerin programlarımızı yazmak için gerekli ön ayarları yapan, kodlarımızdaki hataları bularak bizleri uyaran bir program kullanırız bu programlara kısaca IDE denir. Biz ise IDE olarak Netbeans Programı’nı kullanacağız. Bunun için link ’deki dosyanın kurulumunu yapmak yeterli olacaktır.

İşletim sisteminize uygun sürümü seçerek indirmeyi gerçekleştiriniz. Yeni bir sisteminiz(64bit) varsa ve de Windows kullanıyorsanız; jdk-8u111-nb-8_2-windows-x64.exe kurmalısınız.

Kurulumu alışık olduğumuz gibi next next işlemi ile kurabilirsiniz 🥳. Eğer ki kurulumda sorun yaşıyorsanız aşağıdaki kurulum videosunu izleyebilirsiniz.

0 Yorum
Yorum Yap
Batuhan Önder
Merhaba, Ben Batuhan Önder

Her zaman ilk olmak gibi bir zorunluluğumuz yoktur. Fakat en iyisi olmak gibi bir hedefimizin olması zorunluluktur.

Bizi takip edin!

Gelişmelerden daha hızlı haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edin.