Dart

Dart Dilinde Listeler

Dart Dilinde Listeler

Ahmet Esat Kopar

Just now·3 min read

 

Birden çok daha fazla sayıda aynı tip veri tipinde verilerimiz olduğu zamanlar (Örneğin 100 adet isim verisi) bu verileri tanımlamamız pek mükün ve mantıklı görünmüyor, Listeler bu gibi durumlar için bize oldukça kolaylık sağlayacak bir kullanımdır.

Liste Tanımlama Örneği-1.0

Örnek 1.0 üzerinde verdiğimiz örnekte ülke tanımlaması yaparken ilk başta 4 ayrı değişken tanımlayıp bu değişkenlere ülke isimlerini değer olarak atamışız, ama dediğimiz gibi eğer daha fazla ülke isimi veya başka tip veri kümeleri ile işimiz olsaydı her veriye değişken tanımlamamız pek mümkün olmayacaktı ve alternatif bir kullanım olmazdı.

Örnek 1.0 üzerinde 7. satırda tanımlamasını yaptığımız ulkeler isimli liste veri tipimizde gördüğünüz gibi birden fazla değişken tanımlamamıza gerek kalmadan tek liste değişkeni üzerinden birden fazla veriyi bu listeye aktarıp ulaşabiliyoruz, peki bu verilere tek tek nasıl ulaşabiliriz?

Liste Elemanlarına tek tek ulaşmak-1.1

Örnek 1.1 üzerinde 8. satır ile listenin tamamına erişerek ekrana yazdırma işlemi yaptık, 9. satırda ise listemizin 1. elemanını yani “Azerbaycan” elemanının bulunduğu indisi ekrana yazdırdık, Burada 1. elemanın Azerbaycan olma sebebi ise yeni başlayan arkadaşlar için yazılım mimarilerinde dillerinde eleman sayısı veya başlangıç noktası 0 olarak kabul edilir, 10. satırda da gördüğümüz gibi zaten 0. indisi ekrana yazdırdığımız zaman ise “Türkiye” elemanının bulunduğu indise erişmiş oluyoruz.

Peki ya mevcut eleman sayısının üstünde bir indise erişemeye çalışırsak ne olur?

Range Error-1.2
Liste sonuna eleman ekleme-1.3

1.3 Örneğinde 11. satırda add fonksiyonu ile liste sonuna eklemek istediğimiz veriyi parametre olarak veriyoruz, bu ekleme sonrası ekrana yazdırdığımızda ise Rusya verisini liste sonunda görebiliriz. Bazı Liste fonksiyonlarına bakacak olursak…

addAll Fonskiyonu 1.4

.addAll = Liste Sonuna birden fazla eleman yani liste sonuna yeni bir liste ekelemek gibi bir şey yapmak istersek 13. satrıda kullandığımız gibi addAll fonksiyonunu kullanabiliriz

first ve last fonksiyonları-1.5

.first = Listenin ilk elemanına erişmemizi sağlar

.last = Listenin son elemanına erişmemizi sağlar

indexOf fonksiyonu-1.6

.indexOf = Girilen Parametrenin Listede mevcut ise kaçıncı indiste olduğunu geri döndürür, eğer parametre olarak girilen değer liste içerisinde mevcut değil ise -1 döndürür.

insert ve insertAll fonsyonları-1.7

.insert = insert fonksiyonu bizden iki parametre ister biri indis diğeri ise girilecek veri, bu fonksiyon bize parametre olarak girdiğimiz indise girdiğimiz veriyi ekleyip listeyi kaydırmaya yarar

.insertAll = insert ile aynı mantıkla çalışan bu fonksiyon ise parametre olarak bir liste alır ve girilen indisten itibaren bu listeyi ekler ve girilen indisten sonrasını liste sonuna kaydırır

length,asMap ve clear fonksiyonları 1.7

.length = Bize Liste Uzunluğunu döndürür

.asMap = Liste Elemanlarını indisi ile birlikte geri döndürür

.clear = Listeyi tamamen Temizler

Dart Dilinde Listeleri anlatmaya çalıştığım bu yazımda umarım açık ve faydalı bir anlatım yapabilmişimdir, okuduğunuz için Teşekkür Ederim.

0 Yorum
Yorum Yap
Ahmet Esat Kopar
Merhaba, Ben Ahmet Esat Kopar

Ahmet Esat Kopar

Bizi takip edin!

Gelişmelerden daha hızlı haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edin.