C# Nedir? Net Framework ile C# Arasındaki Farklar
- Batuhan Önder
- October 16, 2021
- 0 Yorum
Merhaba arkadaşlar. Java ile devam ettiğimiz postlarımıza ek olarak; Java diline syntax yani söz dizimi olarak yakın olan C#’ ı da eklemek istiyorum. Özel sektörde yaygın olarak gerek masaüstü gerekse de web uygulamalarında sıklıkla adını duyuran dilimiz için gerekli platformları kurmadan, yakından bir göz atalım. Kim ulan bu C# ?
C# dili, C dil ailesinin genç üyesidir. Şimdi sizlere ufak bir araştırma ile öğrenebileceğiniz teorik sıkıcı bir anlatım sunmak istemiyorum. Şimdi sıfırdan şu standarda göre geliştirilmiş vs vs anlatarak sıkmaya gerek yok. Java’ya benzerliği ile anılan bu dil, aslına bakılırsa bu özelliğini Java’nın çıktığı yıllarda popülerliğinden etkilendiği için kazanmıştır. Yine nesnesel bir dil olan C#, C++ ve C dillerinin hesaplama güçlerini kullanır. Microsoft’un geliştiricisi olduğu bu dil, çıktığı yıllardan itibaren hala geliştirilmekte ve de dinamikliğini korumaktadır. Web alanında .Net Core ile güzel bir ivme kazanmıştır. Türkiye sektörünün bel kemiğini oluşturduğunu da söylemeden geçmek istemiyorum.
Yukarıdaki Tiobe sıralamasında da görüldüğü üzere sadece Türkiye sınırlarında popüler olmayan bu dil, dünya sıralamasında da hatırı sayılır bir sıralamayı işgal etmektedir.
C# ile anlam bütünlüğü kazanmış gibi olan .NET Framework ile aralarında bariz fark bulunur. C# nesne yönelimli (OOP olarak duyarsınız. Object Oriented Programming Lang. Yani nesne yönelimli programlama dili olarak Türkçeleşir. ) bir programlama diliyken, .Net Framework ise bu dil için geliştirilmiş bir çalıştırma ortamıdır. Bunu size somut bir dille ifade etmem gerekirse;
Düşünün bir güneş enerjisini kullanan bir motorlu taşıtınız var. Bu aracın ilerlemesi yani çalışabilmesi için güneş ışığı alabildiği bir ortam gerekir. Yani bu çevre dostu aracımız C# dili iken; bu aracın çalışması için gerekli şartları sağlayan ortam ise .Net Framework’ tür. Benzer durum Java dilinde de vardır. Java dilini çalıştırabilmek için de JVM(Java Virtual Machine ) gereklidir. Java kodumuz ilk olarak Byte cinsinden JVM’ye ulaşır ve o da makinenin anlayacağı dile çevirir. Yani Java’nın da güneşli ortamı JVM’dir ?
Benim de kodlama hayatıma başlarken bu dile uzak olduğumu söylememde fayda vardır. Ben de aynı sorularla karşı karşıya kaldım. Fakat özel sektör deneyimimde önüme çıkan bu dili öğrendikçe zevk almaya başlamıştım. Öncelikle basit ve genel amaçlı olan bu dile başladığınızda her şeye ait bir kütüphane bulabilirsiniz.
"Yazılım kütüphaneleri; içinde genellikle önceden hazırlanmış kodlar, sınıflar, prosedürler, betikler, konfigürasyon verilerini içerir."
Ve bunları VS(Visual Studio) sayesinde projelerinize dahil etmek çok basittir. Tam bir kullanıcı dostu denebilir. Nesne yönelimli bir dil olduğu için geliştirme yapmak da çok basittir. Modüler olarak geliştirme sağlanabilmektedir. Ayrıca artık veri toplama konusunda da gayet başarılıdır. Bunlar için kontrol yazmaya gerek yoktur. Bu teorikte garbage collector olarak geçmektedir. Kısaca çöp kamyonu denebilir. Eski dillerde eskimiş çöp verileri ellerimizle boşaltmak gerekirken, bu dilde belediye temizlik ekiplerimiz vardır ?
Kullanım alanlarını da şu şekilde derleyelim ve sizleri de sıkmadan bitirelim.
Her bir alanda etkin olan bu dili, eğer Unity gibi bir oyun motoru ile birleştirirseniz. Kendinize yeni bir alan açmış olursunuz.
Umarım zevkli bir anlatım olmuştur. Bu yazımızda C# dilini yakından tanımaya çalıştık. Bir kahve muhabbeti tadında olması dileğiyle.
Bir sonraki yazımızda Visual Studio kurulumunu anlatacağım. O zamana kadar kodla ve sağlıcakla kalın ?
Gelişmelerden daha hızlı haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edin.