Java

JAVA Veri Tipleri

Merhabalar arkadaşlar, yoğun ders ve çalışmalardan dolayı ufak bir ara vermiştik, kaldığımız yerden devam edeceğiz. Öncelikle Java’ya giriş yapmadan Algoritmalara Giriş yaptığınızı ve de problem çözme yeteneklerinizi geliştirdiğinizi varsayıyorum.

Yine de ufak bir değinelim. Bir problem çözümü, problemi tanımakla başlar. Kısa bir araştırma yaparsanız. Hacettepe Üniversitesi’nin şu adımlarını görebilirsiniz:

1- Problemin belirlenmesi.

2- Problemin anlaşılması.

3- Problem için hipotezlerin oluşturulması.

4- Problemle ilgili bilgi toplanması.

5- Hipotezlerin test edilmesi.

6- Hipotezler arasından deney ve karşılaştırmalar yoluyla probleme en uygun olanın seçilmesi ve uygulanması.

7- Hipotezlerin test edilmesinden sonuçlar çıkararak genel bir sonuca varılması.

Bu adımlara göre bir problemi ele alabilir, detaylandırabilir ve de bir çözüme ulaşabilirsiniz. Son olarak elimizde, bir problem ve de bir çözüm yolu var. Gelelim kodlamaya başlamaya…

JAVA Veri Tipleri

Veri tiplerini anlatmadan veri tipini tanımlayalım. Ne olduğunu bilirsek rahatlıkla da anlayabiliriz. Basit olarak veri tipi(data type), bizim verimizin türünü belirtir. Mesela “kodbilimi” bir kelime iken; “k” bir harftir. Aynı ayrımlar bizim programlama dilimizde de mevcuttur. Bir programlama dili, zaten bizim doğal dil yapılarına uygun bir yapıdadır. Bir programlama dili ne kadar soyut görünse de bizlere halbuki gerçek yaşamın somut izlerini barındırır. Bu nedenledir ki zaten somut problemlere soyut simülatörler, çözümler geliştirilebilir. Tipler kendi içinde 2’ ye ayrılır. İlkel ve ilkel olmayan veri tipleri. İlkel veri tiplerini şu şekil de ifade edelim. Kelime bir ilkel veri tipi iken, sözlükler ilkel olmayan veri tipleridir. İkisinin de ortak özelliği verileri tutarlar. Gelin, yakından tanıyalım.

İlkel Veri Tipleri

1- İnteger (int) : Tam sayı değerlerini tutar.

2- Boolean : Doğru ve yanlış, mantıksal veri tutar.

3- Char: Karakter tanımlamak için kullanılır.

4- Byte: -128 ve 127 arası tam sayısal değer tutar.

5- Short: -32,768 ile 32,767 arası tam sayısal değer tutar.

6- Long: Daha büyük tam sayısal değerler için kullanılır.

7- Float : Noktalı sayılar yani virgüllü sayılar tutulur. Virgülden sonra, 6-7 basamak sayı tutabilir.

8- Double: Noktalı sayılar yani virgüllü sayılar tutulur. Virgülden sonra, 15 basamak sayı tutabilir.

İlkel Olmayan Veri Tipleri

1- Diziler (Arrays) : Aynı veri tipinden bir çok verileri ramde ardışık şekilde içerisinde tutarlar. Başlangıcı ve sonu önceden tanımlanır. Statik, yani sabit bir aralığa sahiptir.

2- String : Aslında “string” veri tipi de bir karakter dizisidir. Fakat dizi tanımalamaları gibi tanımlanmazlar. Bunu Java çekirdeğimiz kendisi tanımlar.

3- Listeler: Listeler farklı veri tiplerini, ram müsaade ettiği boyutta saklama yapabilen, ramde gelişi güzel verileri saklar ve bunların arasında bağlantılar kurarak bütünlükleri sağlarlar. Bunu ileride veri yapıları yazımızda anlatacağız.

Veri tiplerimizi genel olarak tanıdığımıza göre şimdi değişken nedir bakalım. Değişkenler bir simgesel isim gibidir. Mesela matematikteki X ve Y birer değişkendir. Bu değişkenler veriler tutar. Eğer X değişkenine integer bir type ataması yapılmış ise integer olan herhangi bir sayıyı tutar. Bu değişkenler veriyi direkt olarak tutmazlar. Değişkenler sadece verinin konulduğu yerlerin adresini barındırırlar.

Kodluyoruz

Eğer ki daha önce bir proje açmamışsanız. Buradan izleyerek oluşturabilirsiniz.

 

Bir proje açtığınızda sizleri böyle bir ekran karşılayacaktır. Bu aşamaya kadar gelmiş iseniz, daha da ileri gidelim. Verileri tanımlamaya başlayalım. Unutmayın programlama dillerinde “=” işareti matematikteki gibi eşit olduğunu değil, tanımlamak anlamına gelir.

int x = 10;

“X, 10’a eşittir” şeklinde okunmaz. Bu terim, “Tamsayı x, 10 olarak tanımlanmıştır.” denilmelidir.

 

Neden 8 diye sormayın 🤷‍♂️

Veri tiplerinde, öyle ahım şahım bir çalışmanıza gerek yoktur. Neyin ne olduğunu bilirseniz yeterli zamanla kod yazdıkça bunlar sizlerin beynine kazınacaktır. Farklı durumlarda, farklı tipleri kullanacaksınız. Unutmayın, ister roket, isterseniz de “hello world” yazdırın veri tipleriniz bunlardan ibarettir.

 

Çok uzun tutmadan bitirelim. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere 🖖

0 Yorum
Yorum Yap
Batuhan Önder
Merhaba, Ben Batuhan Önder

Her zaman ilk olmak gibi bir zorunluluğumuz yoktur. Fakat en iyisi olmak gibi bir hedefimizin olması zorunluluktur.

Bizi takip edin!

Gelişmelerden daha hızlı haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edin.